15.12.2017 Kukkolan piparkakut

Tämän reseptin olen julkaissut blogissa joulun alla 2011, mutta halusin laittaa ohjeen tänne vielä kertaalleen ja tällä kertaa hieman muokattuna. En edes muista olenko tehnyt näitä vaaleita piparkakkuja sitten vuoden 2011, mutta nyt oli tarve tehdä näitä mummoni muistoksi. Mummoni, joka viikonloppuna nukkui pois. Reseptini taitaa ollakin mummolta saatu ja mummolla oli omat vinkkinsä siitä kuinka piparkakuista saa heti valmiita. Näillä vinkeillä muokkasin ohjeen ja tällä nykyisellä ohjeella taikina on heti valmis leivottavaksi, eikä sitä tarvitse pitää kylmässä muutamaa tuntia. Lisäksi pienensin ohjetta, mutta tästäkin määrästä saa kolme pellillistä piparkakkuja.

Mikäli tavalliset piparkakut alkavat jo kyllästyttää niin kannattaa välillä koittaa näitä.



1 dl sokeria
1 kananmuna
125 g voita
2 rkl tummaa siirappia
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl soodaa
1½ tl kardemummaa

Vatkaa kananmuna ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi ja siirappi. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja ota muotilla piparkakkuja ja laita pellille. Paista uunissa 200 asteessa noin 5-7 minuuttia. Paistoaika vaihtelee hurjasti piparin muodosta, paksuudesta ja uunista riippuen. 

Kommentit

  1. jännä ohje, kun mausteena on vain kardemumma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista kyllä, nämä maistuvat kyllä siltä, että mausteena olisi muutakin. Itse pidän näistä enemmän kuin tavallisista piparkakuista.

      Poista
  2. Hei, tein näitä ja jostain kumman syystä niin muruista taikina ettei saa kaulittua.rasvanen taikina. paistoaikakin liian pitkä ne vähäsetkin paloi. En tee ikinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Harmi, ettei taikina sinun käsissäsi toiminut. Itselläni tämä ohje on toiminut ihan hyvin aina. Paistoaika vaihtelee hurjasti uuneista riippuen ja täytyneekin korjata ohjeeseen, että kannattaa kurkata mahdollisesti jo aikaisemmin uuniin.

      Poista
  3. Tosi hyvä ja vanha ohjeTornionjokivarresta. Olen saanut tämän äidiltäni joka nyt 97 v ja leipoo edelleen. Toimii hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan maukas perinne, joka kulkee sukupolvelta toiselle.

      Poista
  4. Kiva yllätys, että tämä ohje löytyi netistä. Olen itse sen saanut aikoinaan sukulaisrouvalta, mutta se oli mennyt hukkaan. Itse pidän näitä parhaina pipareina, vaikkakin on aika haastava kaulittava - mutta lopputulos maksaa vaivan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kyllä ihania ja mummon muokkauksilla tämä oma reseptini on ehkä hieman alkuperäistä helpommin kaulittavissa. Mutta todellinen joulun herkku :)

      Poista

Lähetä kommentti

Voisit tykätä myös näistä: