17.12.2017 Taikaneliöt

Milloin olet leiponut ensimmäisen kerran? Muistatko vielä sen hetken? Itse en tarkkaan muista minkä ikäisenä olisin leiponut ensimmäisen kerran, mutta se oli ehkäpä noin seitsemän vuotiaana. Siis sen kerran, jonka itse muistan. Toki äidiltä voisi kysyä, onko tullut leivottua vieläkin nuorempana. Mutta se mitä leivoin on varmasti ollut pannukakku. Se oli herkku jota äitini monesti teki ja jonka tekemisen opin häneltä jo varhain. 

Eräs toinen leivontamuistoni liittyy kokkikerhoon ja leivontakirjaan nimeltä Tule mukaan- Leivomme Anni-Helenan kanssa. Tuota kirjaa olen lapsena selannut satoja kertoja, vaikken sieltä montaakaan reseptiä ole testannut, mutta se oli niin kiehtova. Ilmeisesti veri on vetänyt leivonnan pariin jo lapsena. Tuosta kirjasta varmasti yksi resepti on ollut käytetyin eli Taikavinokkaat. En muista teinkö niitä ensimmäisen kerran kokkikerhossa ja sitten myöhemmin useita kertoja kotona vai olinko ehtinyt tehdä niitä kotonakin jo ennen kokkikerhoa. Mutta jokatapauksessa niitä on tullut tehtyä useita kertoja, tosin edellisestä kerrasta on vuosia. 

Taikavinokkaat ovat helppoja ja taikinaan voi upottaa mm. suklaalevyjen jämät. Helppouden vuoksi näitä on lastenkin mukava leipoa. Otsikoin nämä itse taikaneliöiksi, koska pellillinen on helpompi leikata neliöiksi kuin ruveta taiteilemaan vinoneliöitä. Ohjeessa käytetään appelsiinimehua, mutta meillä ei kaapista löytynyt mitään mehua niin käytin tilalla glögiä ja hyvin toimi niinkin. Ohjeessa on myös, että käytä joko suklaata tai rusinoita, mutta itse käytän aina molempia, koska molempi parempi. 

Leivontamuistoja on monenlaisia ja toivoisinkin näkeväni myös teidän leivontamuistojanne. Jaan jatkossa hyvän mielen leivontamuistoja eteenpäin ja käyttämällä instagramissa #leivontamuisto voi päätyä näihin muistoihin. 


Taikavinokkaat/ neliöt

150 g voita
1½ dl sokeria
2 munaa
2½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
50 g tummaa suklaata
1 dl rusinoita
2 rkl appelsiinimehua

Pinnalle
raesokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi mehu, pieneksi paloiteltu suklaa ja rusinat. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille tasaisesti. Ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia. Leikkaa jäähtynyt levy neliöiksi.


Kommentit

Lähetä kommentti

Voisit tykätä myös näistä: