Siirry pääsisältöön

14.12.2017 Perunapiirakat

Olen instagramia seuratessa huomannut, että monet leipovat jouluksi riisipiirakoita. Itse en miellä riisipiirakoita mitenkään jouluruuaksi. Meillä niitä syödään ihan ympäri vuoden, eikä niitä ole tainut koskaan olla tarjolla joulupyödässä, ainakaan sen suuremmassa tarkoituksessa. Itse toki pidän hurjan paljon riisipiirakoista, mutta ehkäpä sitäkin enemmän pidän perunapiirakoista. Onko siellä muita perunapiirakka- faneja? Yllättävän harvoin vain tulen niitä ostaneeksi kaupasta. Johtunee siitä, että niitä on toki harvemmin missään tarjolla, etenkään irtomyynnissä. Ja yhtenä päivänä se sitten iski kuin salama kirkkaalta taivaalta, että voisinhan tehdä niitä itse hyödyntämällä valmista perunalaatikkoa, jota tähän aikaan vuodesta saa kaupasta kuin kaupasta.

Ja voi kuulkaa... Kyllä tuli hyviä. Söin siltä istumalta tuoreeltaan neljä ja loput oli jo laitettava pakkaseen, etten olisi enempää ahminut kerralla. Joten jos täällä on perunapiirakan ystäviä niin suosittelen kokeilemaan.
30kpl

Taikina

3 dl ruisjauhoja
2½ dl hiivaleipä/sämpyläjauhoja
2½ dl vettä
1 tl suolaa

Täyte

700g perunalaatikkoa (esim. Saarioinen)
2 kananmunaa

Voiteluun

kananmuna

Valmista kuoritaikina sekoittamalla kaikki aineet keskenään. 

Valmista täyte. Riko kananmunat perunalaatikon joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina hyvin jauhotetulla alustalla kahteen osaan. Pyörittele palat tangoiksi ja jaa tangot 15 yhtä suureen osaan. Voit laittaa osan paloista kelmun alle odottelemaan jotteivat kuivu. Kauli jokainen hyvin jauhotettu pala erikseen soikion muotoiseksi. Lusikoi normaalin ruokalusikallisen verran täytettä keskelle ja rypytä reuna aloittaen keskeltä. Siirrä pellille. Voitele piirakat kananmunalla.

Paista 275 asteessa n. 12-15 minuuttia. 

Halutessasi voit voidella paistetut piirakat maidon ja voisulan sekoituksella.


Kommentit