Maailman parhaimmat cookiet

Tämä tässä postauksessa esitelty cookieresepti ansaitsee arvoisensa otsikon: Maailman parhaimmat cookiet. Olen viime aikoina tehnyt tällä reseptillä lukuisia erilaisia variaatioita ja jokainen niistä on aiheuttanut aina ihastuneita huokailuja. Cookie on reunoiltaan hieman rapea ja keskeltä täydellisen pehmeä ja sitkeä. Juuri niin kuin täydellisen cookien mielestäni pitää ollakin. Käytän sanaa cookie, koska mielestäni tällainen isohko "amerikkalainen"  suklaahippukeksi on cookie ja taas kaupasta ostettu vaikkapa Domino on keksi. Mutta oli tämä sitten cookie tai keksi sinun suussasi niin toivon, että ihastut makuun yhtä palavasti kuin minäkin. 

Jos jonkun reseptin ikinä ajattelit testata blogistani niin olkoon se tämä. Tämän kanssa ei kannata kuitenkaan oikoa. Maissitärkkelys on reseptissä tarkoituksella ja pitää cookien pehmeänä ja jopa useita päiviä. Meillä cookiet viettävät välillä monta päivää sellaisenaan pöydällä lautasella ja ovat säilyneet pehmeinä. Monesti pehmeiksi kehutut cookiet kovettuvat päivässä, mutta nämä oikeasti pysyvät pehmeinä. Mutta varoitan, että eivät nämä todellisuudessa moneksi päiväksi riitä... hyvä jos edes yhdeksi.

On tärkeää myös pitää taikina kylmässä lepäämässä ennen paistoa vähintään tunnin ajan. Itse teen monesti taikinan illalla jääkaappiin ja paistan keksit aamulla. 

Muuten reseptin kanssa on vain mielikuvitus rajana. Itse olen tehnyt kardemummalla maustetun taikinan ja tehnyt laskiaiscookiet hillolla ja kermavaahdolla. Laittanut taikinaan popcornia, sipsiä, suolapähkinöitä, pistaaseja ja erilaisia suklaita. Joulun alla tehdyt piparicookiet olivat ihania (korvaa vaniljasokeri piparkakkumausteella ja laita Fazerin piparisuklaata). Eli hyödynnä perusresepti ja muokkaa sitä omien mieltymysten mukaan lisäämällä mieleisesi höysteet ja vaihtamalla vaniljasokeri esim. kardemummaan tai kaneliin. 

Viimeisin versioni oli Pätkiscookiet ja niitä varten tee taikinan kaakaoversio. Lisää taikinaan 150 g pilkottuja Pätkiksiä. Kun pyörittelet taikinasta palloja pellille voit vielä lisätä jokaisen pallon keskelle Pätkis Mini Bites palan. 









Maailman parhaimmat cookiet (noin 15 kpl)

75 g voita
1,5 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
1 kananmuna (M-koko)
2,5 dl erikoisvehnäjauhoja (tai 2 dl erikoisvehnäjauhoja ja 0,5 dl kaakaojauhetta)
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl soodaa
0,25 tl suolaa

Lisäksi 
150 g suklaarouhetta tai 150 g pähkinöitä tai...

Vaahdota sähkövatkaimella kevyesti pehmeä voi sokereiden kanssa. Lisää joukkoon kananmuna ja vatkaa hetki. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan. Sekoita. Lisää lopuksi suklaarouhe tai muu lisuke. Laita taikina kelmuun, taputtele tasaiseksi levyksi ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

Kuumenna uuni 160 asteeseen. Pyörittele taikinasta noin 40 g kokoisia palloja leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Jätä leviämisvaraa eli älä laita palloja ihan vieri viereen. Paista uunin keskitasolla/hieman keskitason alapuolella noin 12-15 minuuttia. Omassa uunissani paistoaika on 13 minuuttia. Cookiet saavat jäädä pehmeiksi eli älä paísta liikaa. Anna jäähtyä pellillä. 

Kommentit

  1. Hei! Kiitos ohjeesta! Mahtaisikohan onnistua ilman kananmunaa? En voi sitä käyttää. Mitä jos laittaisin Megga-Exx -jauhetta hieman. Sillä voi korvata kananmunan. En ole aikaisemmin käyttänyt. Jos sitä laittaisi vaikka varovaisesti näihin kekseihin.

    Leipomisesta en juuri ymmärrä mitään. Vasta "harjoittelen" leipomista. Olisiko sinulla muuta ideaa tuon kananmunan korvaamiseen? (Soija ja maitotaloustuotteet ei käy.)

    Suuret kiitokset aivan ihanista resepteistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Pahoittelut, että vastaan vasta nyt. Tulee niin harvoin käytyä blogin puolella nykyään, ettei muista tarkastaa kommentteja. Minulla on valitettavasti hyvin vähäinen kokemus kananmunan korvaamisesta leivonnassa, mutta uskoisin, että tuolla jauheella voisi korvata. Siinä lienee jokin suhde paljonko jauhetta korvaa yhden munan. Tässä kohdassa en osaa oikein antaa muuta korvaavaa tuotetta, mutta monissa muissa tuotteissa, erityisesti kakuissa olen saattanut korvata kananmunan banaanilla. Myös etikka toimii munattomissa tuotteissa.

      Poista
  2. Moikka! Kokeilin tehdä näitä tuolla taikinan kaakaojauheversiolla ja mukaan laitoin suklaarouhetta. Tein kaiken täsmälleen ohjeen mukaan. Keksit eivät levinneet uunissa yhtään vaan jouduin 15min paistamisen jälkeen levittää niitä lusikalla. Yhteensä paistoin näitä sitten varmaan 30min. Mikähän meni vikaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Valitettavasti en osaa sanoa, miksi paistamisessa kesti noin kauan. Itsellä on riittänyt noin 13 minuuttia. Kaikissa versioissa keksit eivät välttämättä uunissa litisty toistensa lailla, riippuu sattumista. Jotain on nyt ehkä jossain kohtaa käynyt. Jään pohtimaan, josko keksin vastauksen.

      Poista

Lähetä kommentti

Voisit tykätä myös näistä: