Siirry pääsisältöön

21/2016 Perinteiset joulujälkiruuat

Aamulla kuulin sänkyyn, että enää kolme yötä joulupukkiin. Siis tä? Enää kolme. Mihin tämä joulukuu on oikein mennyt. Juurihan niitä kalenterin luukkuja vasta ryhdyttiin avaamaan ja nyt jouluaatto on jo todella lähellä. Itselläni on jouluvalmistelut oikein hyvällä mallilla. Aamulla miehen kanssa tehtiin kauppalista ja päätimme mitä syömme aattona eli mitä meidän joulupöytään kuuluu. Koska vietämme joulua lähinnä omalla porukalla, niin ruuatkin ovat vain ja ainoastaan niitä mistä todella pidämme. Kaloja meidän joulupöydässä ei juurikaan nähdä. Sen sijaan kinkkua ja laatikoita kyllä. 

Kaupassa ei tosin olla ehditty vielä käymään. Itse olen viettänyt viimeiset kolme päivää tiiviisti keittiössä. Lupauduin tekemään ystäville ja tuttaville saaristolaisleipiä ja tilauksia tulikin niin, että jouduin jo sanomaan ei. Mieheni oli kovin huolissaan, että ehdinkö meille tehdä ollenkaan, mutta samassa tuli leivottua meillekin leipää. Ja kakkuja... niitäkin on useampi ollut tekeillä tällä viikolla. Mukavaa puuhaa näin intohimoiselle leipurille. Lapset ovat ehkä tosin toista mieltä siitä, että äiti viettää aikansa lähinnä keittiössä.
Tänään leipiä leipoessa ehdin kyllä miettimään joulun makuja ja erityisesti jälkiruokia. Meillä ei koskaan ole ollut mitään vakio jälkiruokaa joulupöydässä. Yleensä sitä on jo pelkästä ruuasta niin täynnä, ettei edes tee mieli jälkiruokaa. Somea seuratessa olen vain huomannut, että hyvin monilla on jokin perinteinen jälkiruoka tarjolla. Mahtaako se olla luumurahkaa, glögijuustokakkua, joulutorttuja, pipareita... Olisi kiva kuulla, mitä teillä syödään jälkiruokana jouluaattona? 

Minä lähden tästä selailemaan hedelmäkakkujen ohjeita. Sain maanantaina uuden vuuan lahjaksi ja sitä olisi kiva päästä testaamaan. Meillä siis ainakin hedelmäkakkua tarjolla aattona. 

Kommentit