Siirry pääsisältöön

11/2016 #hygge

Törmäsin sanaan hygge lukiessani Aamulehteä sunnuntaina 27.11. Lehdessä oli juttu juuri tästä yhdestä sanasta, joka osui ja upposi itseeni ihan totaalisesti. Hygge on siis tanskaa ja kuvaa kotoisaa ja rentoa olotilaa. Sitä, kun sytytät kynttilöitä, tapaat ystäviä, lämmität glögiä ja käperryt viltin sisään sohvan nurkkaan. En tiedä olinko taas jo ihan out tästäkin, kun kuulin tästä vasta nyt. Tuppaa nämä erilaiset trendit yms. mennä välillä vähän ohi. Jonkin sortin trendi kun tämä tanskalainen elämäntapa nykyään on.. ainakin esim. Englannissa. 

Itse olen kuitenkin hyggeillyt jo useamman vuoden (läpi elämäni) tietämättä, että sille on ihan oma sanansa olemassa. Rakastan sitä, että näin joulun alla saan kotona rauhassa ottaa mukin glögiä ja käpertyä viltin, hyvän kirjan tai lehden kanssa sohvalle tai katsoa jotain hyvää elokuvaa. Vaihtoehtoisesti on mukavaa viettää iltaa ystävien kanssa ihan vain lasillisen ääressä jossain viihtyisässä kahvilassa tai ravintolassa. En enää viihdy juurikaan missään hämyisissä baareissa bilettämässä, vaikka tanssimassa on aina kiva käydä. Suomeksi tätä kaikkea voitaisiin kaiketi kutsua kotoiluksi.

Hygge on nyt siis in ja tanskalaisuus muutenkin. Hieman googlettelin aihetta ja aiheesta on kirjoitettu ihan kirjojakin. Olennainen osa hyggeä on sen tunteminen yksin tai yhdessä hyvässä seurassa, ystävät ja perhe ovat hyvin olennainen osa tätä. Hyvä ruoka, makeiset ja eritoten kynttilät ovat osa hyggeä. Tanskalaiset polttavat eniten kynttilöitä Euroopassa. Tämä selvisi lukiessani sitä Aamulehteä. Hygge on hyvin vahvasti läsnä tanskalaisten arjessa ja tämän oli miehenikin huomannut, kun oli parin päivän visiitillä Kööpenhaminassa alkukuusta. 

Joulu on parasta aikaa hyggelle. Joten sytytäpä kynttilöitä, kutsu ystäviä kylään ja nauti illasta kaikessa rauhassa. Minäkin heitän hygge-housut jalkaani (mieheni risti parhaat pyjama-housuni hygge-housuiksi Kööpenhaminan matkansa jälkeen) ja otan kupin kuumaa glögiä ja ihan vain nautin olostani. 

Kommentit