Rahkapiirakka

Kuinka monella on ikävä läheisiään? Uskon, että monella. Niin myös minulla. Olen ihan vapaaehtoisesti pitänyt meidän perheen lähes karanteenia vastaavissa olosuhteissa siitä lähtien, kun koulutkin siirtyivät etätyöskentelyyn. Asiakkaitani lukuunottamatta en ole nähnyt ketään ja kotoa poistunut ainoastaan käymään kaupassa, lenkillä tai työasioilla. Lapset ovat leikkineet keskenään taikka naapurin tytön kanssa. Muiden kavereiden kanssa en ole antanut heidän leikkiä, vaikka se toki lapsista onkin ihan kamalinta ikinä. Mutta hyvin on pärjätty näinkin ja toivon, että mahdollisimman moni tekisi näin, jotta vallitseva tilanne olisi ehkä ohi ennemmin kuin myöhemmin.

Mutta läheisiä on ikävä. Tylsältä tuntuu, kun ei voi tuosta noin vain lähteä vanhempien luokse taikka ystävän kanssa kahville. Perheen ja suvun merkitys kasvaa erityisesti näin juhlapyhien aikaan ja moni joutuu varmasti luopumaan monista perinteistä, joita pääsiäiseenkin varmasti liittyy. 

Itselläni ei pääsiäiseen liity juurikaan mitään perinteitä toisin kuin jouluun, mutta äidin rahkapiirakkaa on saatava. Omatekemänä tuo samainen piirakka ei vain maistu yhtään niin hyvältä kuin äitini tekemänä. Nyt jouduin kuitenkin turvautumaan siihen omatekoiseen, kun ei äidin kahvipöytään pääse. Reseptin tietysti pyysin äidiltä... niin kuin joka vuosi. Nyt laitan sen talteen tänne, ettei enää tarvitse kysellä. Tosin hieman muokkasin reseptiä, jotta esim. kermaviili tulee kerralla käytettyä kaikki, eikä jää mitään jämiä jääkaapin perukoille pahenemaan.

Meillä rahkapiirakkaan kuuluvat rusinat, mutta kuten tänään kävin Instagramin leivonlivessä ilmi, niin kaikille nuo rusinat eivät maistu ja ne voikin korvata vaikkapa säilykepersikalla. Täytynee itsekin kokeilla persikkaista versiota joku päivä, sen verran ihania piirakoita tänään leivottiin taas ympäri Suomen. 


Rahkapiirakka

pohja

2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl juoksevaa margariinia
1 kananmuna

Täyte

250 g rahkaa
200 g kermaviiliä
2 kananmunaa
1- 1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 pienen sitruunan kuori ja mehu
2 dl rusinoita

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Sekoita pohjan kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon juokseva margariini ja muna. Sekoita tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka (28cm) ja levitä taikina vuokaan, myös hieman reunoille.

Sekoita kaikki täytteen aineet rusinoita lukuunottamatta keskenään. Ripottele rusinoita hieman pohjan päälle. Kaada täyte ja ripottele pinnalle loput rusinat.

Paista uuni alatasolla noin 35 minuuttia.  Jäähdytä ja nauti.

Vinkki 1! Voit korvata maustamattoman rahkan esim. vaniljarahkalla, jolloin voit jättää vaniljasokerin pois. Voit tällöin myös vähentää hieman sokerin määrää täytteessä. Tai voit korvata sen myös sitruunarahkalla, jolloin voit jättää sitruunan pois täytteestä. 

Vinkki 2! Piirakan pohja on ihan maailman paras ja sopii myös moniin muihin piirakoihin pohjaksi.

Kommentit

Voisit tykätä myös näistä: