Karpalo-cashewleipä

* Kaupallinen yhteistyö Maku Kitchen Life

Tällä viikolla vietetään leipäviikkoa ja teemana tänä vuonna on #syönleipää, mikä on oikein omiaan juuri minulle. Rakastan leipää ja toisinaan voisin elää pelkällä leivällä. Rakastan erityisesti tuoretta vaaleaa leipää rapealla kuorella. Se ei tarvitse kaverikseen muuta kuin nokareen voita. Ja olen kuulkaa niin onnellinen, kun opin viimein itsekin tekemään tällaista ihanaa rapeakuorista leipää. Tarvitaan vain hieman kärsivällisyyttä taikinan kohoamisen kanssa, mutta lopputulos palkitsee kyllä tekijänsä. Arvaatte varmaan mitä olen sitten viime päivät syönyt... leipää. Tätä ihanaa karpalo-cashewleipää, jonka ohjeen kehittelin Maku Kitchen Lifen valurautapataan. Pataleipää siis parhaimmillaan. 

Mielestäni jokaisesta kodista tulisi löytyä yksi hyvä pata, koska se toimii niin monessa. Padalla tekee mehevät ja mureat lihapadat, mutta myös leipoo ja siinä tarkoituksessa meillä padat usein toimivatkin. Voi olla, että syksymmällä niitä lihapatojakin tulee testattua nyt kun käytössäni on valurautapata, joka kestää uunissa jopa 350 astetta. Lisäksi pataa voi käyttää kaikilla liesityypeillä. Pata vaatii käsinpesun, joten koneeseen sitä ei tule laittaa. Pata painaa tyhjänäkin melkoisesti, mutta siitä tietää, että tuote todella on kestävää valurautaa, joka lisäksi on pinnoitettu emalilla. 

Olen myös erittäin iloinen uudesta kauniista mustasta jäähdytysritilästäni, joka sekin toki Maku Kitchen Lifea. Eikö olekin yksinkertaisen tyylikäs? Pidän muutenkin Maku Kitchen Lifen tuotteista, koska ne sopivat pelkistettyyn skandinaaviseen tyyliin, eivätkä maksa maltaita, joten vähän erikoisempiakin keittiötyövälineitä voi ostaa kotiinsa. 

Kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä leipää ja jos et välitä mistään höysteistä leivässäsi (niin kuin minä joskus) niin voit tehdä leivän ihan hyvin myös ilman karpaloita ja cashewpähkinöitä. Vähennä tällöin vain suolan määrä 1½ tl. 

Instagramissa on meneillään mukava kisa tämän leipäviikon ajan, johon pääset osallistumaan leipomalla oman leivän tai kertomalla, että mikä on se sinun lempi #leipämaku. 
Karpalo-cashewleipä

4 dl erikoisvehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl cashew-pähkinöitä 
3½ dl vettä

Hienonna hieman cashew-pähkinöitä veitsellä pienemmiksi. Sekoita keskenään vatkauskulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää joukkoon noin 42 asteinen vesi ja sekoita vain niin, että ainekset sekoittuvat kunnolla, älä vaivaa. Jätä taikina kohoamaan liinan/ kannen alle vähintään 12 tunniksi. 

Sivele valurautapadan pohja ja reunat kevyesti öljyllä. Kumoa taikina valurautapataan ja anna kohota padassa kannen alla sen aikaa, kun uuni kuumenee. Laita uuni 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, laita pata uuniin ja kypsennä leipää 30 minuuttia kannen alla. Ota kansi pois ja kypsennä vielä 15 minuuttia.

Pyri kumoamaan kypsä leipä heti ritilälle jäähtymään, jotta kuori säilyttää rapeutensa. 

Kommentit

Lähetä kommentti

Voisit tykätä myös näistä: