Siirry pääsisältöön

Voisilmäpullat

Iloitsin sunnuntai- iltana Instagramissa, kuinka minusta sittenkin tuli pullan leipoja. Aiemmin tuntui, että leivoin kyllä sitä sun tätä muuta, mutta niitä ihan perinteisiä pullia en saanut onnistumaan sitten millään. Aina oli jotain pielessä ja olinkin jo luovuttanut pullien suhteen. Tuntui, että tein mitä tahansa, niin pullista ei vain tullut sellaisia kuin olisin niiden halunnut olevan... pehmeitä ja suuria. 

Pullataikinan teko oli taas ajankohtainen laskiaisen aikaan ja päätin jälleen yrittää. Kyselin vinkkejä konkareilta ja sitten alkoikin onnistamaan. Salaisuus taisi olla kananmunan jättäminen pois taikinasta, koska sitä en vielä aiemmin ollut tehnyt. Olin elänyt siinä uskossa, että pullataikinaan vaan kuuluu kananmuna ja piste. Lisäksi taikinan sai jättää aika löysäksi ja näin sitä syntyi ihanan isot ja pehmoiset pullat. 

Resepti on kirjoitettava talteen tänne, jotta jatkossakin pullista tulisi yhtä hyviä ja onnistuneita. Ja ehkä joku muukin asian kanssa painiskeleva saa tämän ohjeen myötä onnistumisen kokemuksia keittiössä. Nyt seuraava haaste itselläni on saada aikaiseksi kauniita korvapuusteja, jotka eivät uunista tullessaan näyttäisi levinneltä läjiltä niin kuin tähän asti on tapana ollut. 

Pullataikinan ohjeita on maailma pullollaan ja tämä on minun versioni. 
1½ dl täysmaitoa
1 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
5-6 dl erikoisvehnäjauhoja
100 g pehmeää voita/ 1 dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta

Päälle
voita
sokeria
kananmuna voiteluun

Mittaa kulhoon (mielellään yleiskoneen kulho) kaikki kuivat aineet. Lämmitä neste n. 42 asteiseksi ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Vaivaa taikinaa hetki, ainakin niin, että ainekset ovat kunnolla sekoittuneet. Lisää joukkoon rasva ja vaivaa taikinaa ainakin 5 minuuttia. 

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota vähintään tunti. Voit laittaa kulhon altaaseen, jossa lämmintä vettä. 

Ota taikina kulhosta ja vaivaa sitä hetki käsin jauhotetulla alustalla. Muotoile taikinasta pyöreitä pullia. Taikinasta saat noin yhdeksän isoa pullaa. Anna kohota pellillä liinan alla noin puoli tuntia.

Paina pulliin syvät kolot sormella ja laita koloihin nokare voita. Voitele pullat kananmunalla ja lisää päälle vielä hienoa sokeria.

Paista pullia 225 asteessa n. 12 minuuttia. 

Kommentit