Runebergin kulhokakku

Ja juuri kun edellisessä postauksessa päivittelin sitä, että miksi kaikki hyvä pitää muuttaa ja keksiä uudelleen, kun sellaisinaan ovat jo riittävän hyviä, niin tekaisimpa sitten kuitenkin yhden version Runebergin tortuista tai tässä tapauksessa kakusta. 

Innostuin viime kesänä kulhokakuista, koska ne voi koota kulhoon hyvin huolettomasti ja sekaan voi heitellä lähes mitä vain ja lopputulos on aina hyvä. Tämä kulhokakku ajatus on pyörinyt mielessäni pitkään ja jo joulun alla piti toteuttaa jokin jouluinen versio, mutta en sitten ehtinytkään. Mutta nyt hyödynsin tulevan herkkupäivän ja täytin kulhon Runebergin tortuista tutuilla mauilla. Tästä kakusta riittää isollekin porukalle ja on helppo kannellisessa astiassa kuljettaa vaikkapa työpaikalle työkavereita ilahduttamaan. 

Ohjeessa olevasta kakkupohjasta voit tehdä myös ihan perinteisen Runebergin kakun. Levitä tällöin valmiin kakun päälle vadelmahilloa ja reunoille tomusokerista ja vedestä kuorrute. 






Kakkupohja

150 g voita
1 dl fariinisokeria
½ dl sokeria
2 kananmunaa
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 dl piparkakkumurua
1½ tl leivinjauhetta
½ tl kardemummaa
3/4 dl maitoa
3-5 tippaa karvasmanteliaromia

Mascarponevaahto

3 dl vispikermaa
250 g mascarponea
½ dl tomusokeria
2-3 rkl tummaa rommia

Lisäksi 

300 g vadelmahilloa
150 g vadelmia
kinuskikastiketta

Vaahdota kulhossa voi ja sokerit. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Lisää lopuksi karvasmanteliaromi. 

Laita taikina voideltuun vuokaan (24 cm halkaisija) ja paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 25 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä kunnolla.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä joukkoon mascarpone, tomusokeria ja rommi.

Lisää vadelmahillon joukkoon 100 g vadelmia ja jätä loput vadelmat koristeeksi. 

Kokoa kakku vähintään 2l vetoiseen kulhoon. Revi kakkupohjaa paloiksi kulhon pohjalle. Lisää kinuskikastiketta, vadelmahilloa ja mascarponevaahtoa. Toista kerroksittain kunnes kulho on täynnä. Lisää vadelmia päälle koristeeksi. 

Voit koota kakun myös laseihin, jolloin saat jokaiselle syöjälle omat kauniit annokset.  


Kommentit

Voisit tykätä myös näistä: