Sitruuna-marenkipiirakka

Kaupallinen yhteistyö Maku Kitchen Life

Kolme vuotta sitten maaliskuussa julkaisin ensimmäisen postauksen, joka oli tehty yhteistyössä Maku Kitchen Lifen kanssa. Muistatteko vielä pienen pashakakun? On ollut todellinen ilo jatkaa yhteistyötä tämän selkeän, skandinaavisen keittiön työ-ja tarjoiluvälineitä valmistavan merkin kanssa näinkin pitkään. Haittaakaan ei ole, että suunnittelu tapahtuu tuossa naapurikunnan, Tampereen puolella. 

Merkki kattaa laajasti ruuanvalmistuksen, leivonnan, tarjoilun ja säilytyksen ja uutuuksia saapuu kausittain ja odotan aina innolla mitähän uutta on tuloillaan. Uutuuksista pääsinkin testaamaan uutta vaakalusikkaa, jolla saa näppärästi mitattua pienet määrät kauhaistuna suoraan purkista. Mies oli heti kiinnostunut lusikasta ja kyseli ihan kummallisia kysymyksiä, mihin en tietenkään osannut vastata. Mutta oli tyytyväinen, kun lusikalla pystyi mittaamaan vaikka vain 0,5g suolaa. Harvoin omissakaan resepteissä on kovin pieniä grammamääriä, mutta nyt lusikka mahdollistaa tämänkin. 


Näin kevään korvalla ja pääsiäisen lähestyessä oli hyvä hetki taas palata ideoimaan jotain sitruunasta, kuten tuolloin kolme vuotta sitten pashakakkua tehdessä. Tällä kertaa päädyin klassiseen sitruuna-marenkipiirakkaan, mutta toki reseptissä on pieni juju, josta tämä herkku saa hieman lisäpotkua.

Sitruuna on itselle sellainen raaka-aine, jonka käyttö jää kovin vähälle, mutta juuri näin pääsiäistä ennen sitä tahtoo löytyä ihan jokaisesta leivonnaisesta. Millainen sitruunan käyttäjä sinä mahdat olla? Jos sitruuna on ehdottomasti sinun juttusi, niin suosittelen kokeilemaan tätä piirakkaa. 






Sitruuna-marenkipiirakka
 
Pohja
100 g voita
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
 
Sitruunakiisseli
4 keltuaista
1 dl sokeria
1 sitruunan kuori
2 sitruunan mehu
0,5 dl vettä
1-2 rkl maissitärkkelystä
25 g voita
ripaus mustapippuria
 
Marenki
4 valkuaista
2 dl sokeria
 
Ohje
Valmista ensin pohja. Vatkaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna hyvin vatkaten. Lisää lopuksi kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalla ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
 
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Esipaista piirakkapohjaa uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Alenna tämän jälkeen uunin lämpötila 175 asteeseen.

Valmista tällä välin sitruunakiisseli. Laita kattilaan kaikki muut aineet paitsi voi ja pippuri ja kiehauta seos, kunnes se paksuuntuu. Ota pois liedeltä, lisää voi ja ripaus mustapippuria ja sekoita. Anna jäähtyä hetki sekoitellen välillä.
 
Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä valkuaisten joukkoon koko ajan samalla vatkaten. Vatkaa marenkia kunnes se on jämäkkää ja kiiltävää.
 
Lisää esipaistetun pohjan päälle sitruunakiisseli ja lopuksi marenki. Paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia tai kunnes marenki on saanut kauniin kullanruskean sävyn.



 
Jäähdytä ja nauti.

Kommentit

Voisit tykätä myös näistä: