Vadelma-timjamikakku

Minulle sai tuossa jokusia päiviä sitten esittää kysymyksiä Instagramissa (@pilvilinnan_anna) ja sain toiveen, että jossain ohjeessa olisi käytetty aitoja sokeroituja kukkia. Paljoa ei taaskaan tarvittua, kun idea oli jo kirkkaana mielessäni. Tiesin täsmälleen missä noita sokeroituja kukkia tulisin käyttämään. 

Halusin yhdistää kukkia ja timjamia ja mikä olisikaan parempi pari timjamille kuin vadelma ja syntyi tämä herkullinen vadelma-timjamikakku. Kakku päätyi lopulta toiseen talouteen nautittavaksi, mutta sai hyvää palautetta ja reunapaloja pohjasta maistaneena yhdyn kommentteihin kyllä. Pohjan voi tehdä tuplana vaikkapa kahvikakkuvuokaan ja se on hyvää ihan sellaisenaan. 

Koristeena käytettyjä sokeroituja kukkia on helppo valmistaa. Tarvitset vain kukkia, kananmunan valkuaista ja erikoishienoa sokeria sekä pienen siveltimen. Mikäli käytät kukkia, joita ei ole tarkoitettu syötäväksi, huuhtele ne ensin vedellä ja kuivaa hyvin. Vispaa valkuaista hieman esim. haarukalla. Sivele kukan pintaan siveltimellä hyvin ohuelti valkuaista ja ripottele päälle hentoinen kerros sokeria. Kukka on valmis koristeeksi. 

Käyttämäni ruusut ovat ruukkuruususta ja ovat sopivan pieniä ja siroja koristeeksi pieneen kakkuun. Aitojen kukkien käyttö kakkujen koristeena on hyvin suosittua nykyään, mutta löytyy myös paljon kauniita syötäviä kukkia mikäli haluaa, että kaikki kakussa on syötävää. Jos käytät kukkia kakuissa, kannattaa niiden varret sujauttaa muovisiin/ paperisiin pilleihin ja sitten kakkuun, jolloin kukka itsessään ei ole kosketuksissa kakkuun. 

(Pahoittelut kuvatulvasta... rakastan vain tuota kakkua niin paljon)










Vadelma-timjamikakku (10-12 hengelle)

pohja

100 g voita huoneenlämpöisenä
1 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoa (erikoisvehnäjauho)
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
50 g vadelmia (suomalaisia)
muutama varsi tuoretta timjamia

täyte

2 prk Arla vadelma-valkosuklaarahkaa
4 dl vispikermaa
350 g vadelmia (suomalaisia)
½-1 dl tomusokeria
8 liivatetta
4 rkl maitoa

koristeluun

timjamia ja sokeroituja kukkia

Ohje

Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon muna ja vatkaa sekaisin.  Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita kaapimella. Irrottele timjamin varsista lehdet ja lisää yhdessä vadelmien kanssa taikinaan. Sekoita tasaiseksi kaapimella. Vuoraa irtopohjavuoan (24cm) pohja leivinpaperilla ja voitele tarvittaessa reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasallo noin 20-25 minuuttia, kunnnes testitikkuun ei tartu taikinaa.

Anna pohjan jäähtyä kokonaan. 

Leikkaa pohjasta 20 cm irtopohjavuokaa apuna käyttäen pohja kakulle. (ylimääräiset reunat voit nauttia sellaisenaan). Voitele irtopohjavuuan reunat kevyesti öljyllä/ vuokasprayllä ja tomusokeroi. Näin saat valmiin kakun kauniisti irti.

Tämän jälkeen valmistetaan täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Paseeraa vadelmat siivilän läpi kulhoon (mikäli käytät pakastettuja vadelmia, sulata ne ensin). Lisää joukkoon rahka ja ½ dl tomusokeria. Vatkaa toisessa kulhossa vispikerma löysähköksi vaahdoksi. Kuumenna maito (esim. lasissa mikrossa), purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää maidon joukkoon. Lisää liivateseos vadelma-rahkaseokseen ja sekoita joukkoon käsin vispilällä. Lisää lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma ja kääntele seos tasaiseksi kaapimella. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa tomusokeria. Lisää täyte pohjan päälle vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa väh. 4 tuntia, mielellään yön yli.

Koristele seuraavana päivä timjamilla ja kukilla.  

Kommentit

Lähetä kommentti

Voisit tykätä myös näistä: