Siirry pääsisältöön

Gluteeniton-helposti hyvää lautaselle

* Gluteeniton- Helpot ja herkulliset-kirja saatu arvostelukappaleena

Piti tätä tekstiä varten kaivaa puhelimen tai siis Instagramin kätköistä eräs viesti, joka on kirjoitettu 17.1.2018 ja menee näin: Moikka! Haluaisitko käydä kahvilla joku kerta? Olis kiva tutustua... Muutamia päiviä tästä eteenpäin näimme Marikan kanssa ekaa kertaa livenä ja vastaan tuli iloinen nainen, joka antoi halauksen heti nähtyämme. Totesin mielessäni, että tästä tulee vielä hyvä juttu ja niin se on ystävyys kestänyt jo parisen vuotta. Ei ole itsestäänselvyys, että näin aikuisiällä löytää elämäänsä niitä parhaimpia ystäviä, joita elämä eteen tuo, mutta tuore keittokirjailijatar on yksi heistä. 

Siksi saadessani käteeni Gluteeniton- helpot ja herkulliset kirjan olin erityisen ylpeä. Kirja oli ystävän tekemä. Miten hieno saavutus saada oma kirja, josta näkyy oma kädenjälki resepteineen ja kuvineen sekä monen kuukauden työ. Ennen kuin postista tuli oma arvostelukappale, olin ehtinyt selata kirjan jo Marikan luona ja todennut, miten ihanan yksinkertaisia ja tavallisia ruoka-ja leivontareseptejä kirja sisälsi. Tässä tapauksessa sana tavallinen on pelkästään ylistyssana. Inhoan reseptejä, joissa on kymmenittäin vaiheita ja erikoisia raaka-aineita sekä mausteita, joita ostat sitten kyseistä ruokaa varten vain todetaksesi, ettei kukaan perheessä syö kyseistä ruokaa ja mausteet jäävät kaappiin lojumaan. 

Tässä kirjassa on käytössä perusmausteet, jotka kulkevat mukana reseptistä toiseen, joten et joudu jokaista ruokaa varten ostamaan erityisiä raaka-aineita. Resepteissä on myös selkeästi ilmaistu paljonko mausteita laitetaan. Mieheni ei esimerkiksi kauheasti arvosta sitä, kun jotain ruokaa tehdessä heitän mausteista, että no laita sopivasti.. No mikä on sopivasti? 

Kirja on monipuolinen sisältäen reseptejä niin arjen ruokailuun kuin juhlahetkien suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin. Ja mikä parasta kaikki kirjan ohjeet ovat nimensä mukaisesti gluteenittomia. Jos olet epävarma tekemään gluteenitonta niin suosittelen tätä kirjaa, jossa reseptit ovat helposti noudatettavissa ilman monimutkaisia vaiheita. Osan ohjeista voit tehdä ihan gluteenipitoisista raaka-aineista, mikäli et tarvitse gluteenitonta. Sanan gluteeniton takia kirjaa ei siis missään nimessä kannata jättää ostamatta. 

Itse testasin ensimmäisenä kirjan jauhelihakeiton ja Marikan kehuman ja erittäin mielenkiintoiselta kuulostaneen raejuustopatongin. Jauhelikeittoon tuli fenkolia, jota itse käytin vasta toista kertaa ikinä, joten alkuun keiton maku oli itselleni hieman vieras, mutta keitto parani "vanhetessaan" ja maistui seuraavana päivänä erityisen hyvältä töissä eväänä. Raejuustopatongista en jostain syystä saanut niin kuohkeaa kuin odotin, mutta olen aiemminkin taistellut gluteenittomien hiivataikinoiden kanssa. Tästäkin huolimatta patonki oli oikein hyvää ja upposi koko perheelle. Patonkia teen varmasti pian uudestaan, koska haluan onnistua kunnolla. Seuraavaksi testiin menee myös ainakin suuren suosion jo Marikan blogissa saanut Daim-mokkapalat... erityisesti lapset odottavat, että koska äiti leipoo niitä. Taidankin laittaa lapset itse asialle, koska kirjan selkeät ohjeet innostavat varmasti myös perheen pikkukokit keittiöön. 
Kirjan löydät myynnissä mm. Suomalaisesta kirjakaupasta ja toki kirjailijalta itseltään. Suosittelen lämmöllä... eikä tämä ole suositus vain, koska kyse on ystävän kirjasta. 

Kommentit