Illanistujaisten suolaisen makea juustokakku

Kaupallinen yhteistyö Switzerland Cheese Marketing Nordics
- sisältää mainoslinkkejä, jotka merkattu *

Miten päästä mahdollisimman vähällä järjestäessään illanistujaisia ystäville? No leipomalla yhden kakun, josta saa sekä suolaisen tarjottavan että makean jälkiruuan. Pääsin testaamaan ja tekemään jotain herkullista sveitsiläisestä Le Gruyère AOP- juustosta. Mietin heti tietenkin jotain makean ja suolaisen yhdistävää herkkua, koska pidän itse hurjasti jälkiruuista, joissa on jokin suolainen elementti mukana. 

Ideat muhivat päässäni päiviä ja jalostuivat juustokakun muotoon, jonka voi nauttia sekä suolaisena että makeana versiona. Kun kakun yhdistää raikkaan hedelmäisen salaatin kanssa, se on loistava ruoka tarjota ystäville illanistujaisissa hyvän viinin kera ja tämän jälkeen voi salaatin tilalle vaihtaa makean kinuskikastikkeen sekä hedelmät ja pöydästä löytyykin yhtäkkiä jälkiruoka, jollei koko kakku tullut syödyksi jo salaatin kera. Kakku on vaivatonta muokata myös gluteenittomaksi vaihtamalla pohjan keksit gluteenittomiin ja täytteen vehnäjauhot maissitärkkelykseen. Kakku on helppo valmistaa eikä pidä sisällään liian montaa raaka-ainetta. Kakku antaakin Le Gruyère AOP réserve- juuston loistaa päämakuna. Voimakkaana ja suolaisena juustona se on täydellinen makupari, kun se yhdistetään makeaan kinuskiin. 






Le Gruyère AOP réserve on kova juusto ja yksi neljästä eri lajista. Sitä kypsytetään yli kymmenen kuukautta, mikä tekee mausta erittäin voimakkaan ja aromaattisen. Itse näin enemmän perinteisiä kermajuustoja syöneenä jouduin hieman totuttelemaan vahvaan makuun, mutta maistuihan se kyllä. Kakkuun voit toki käyttää mitä tahansa Le Gruyère AOP juustosta, varsinkin, jos kovin voimakkaan juuston käyttö mietityttää, niin kannattaa tällöin valita hieman miedompi Le Gruyère AOP classic, jota on kypsytetty 6-9 kuukautta. 

Suojattu alkuperänimitys AOP takaa sen, että markkinoille päätyy vain tarkan laatuvaatimuksen täyttävä juusto. Le Gruyère AOP juustoja onkin tarkkojen vaatimusten mukaan valmistettu jo vuosisatoja. Yhden 35 kg painavan juustotahkon valmistamiseen tarvitaan jopa 400 l raakamaitoa. Löysinkin itseni lukemasta  kyseisen juuston historiaa ja valmistusta innoissani kuin jotakin koulun esitelmää tehdessä. Sinäkin voit halutessasi käydä lukemassa lisää juustoista ja tutustumassa juustonvalmistukseen *täältä ja *täältä.


Mikäli tämä juustokakku kuulosti sinustakin aika mielettömältä niin voit käydä antamassa sille äänesi TÄÄLLÄ. Jokaisesta annetusta äänestä olen erittäin kiitollinen. 





Le Gruyère AOP- juustokakku (noin 10 hengelle)

Pohja

125 g suolakeksejä (esim. Kantola) (tai gluteenittomia suolaisia keksejä)
75 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
2 kananmunaa
1 rkl vehnäjauhoja (tai maissitärkkelystä)
1 rkl hunajaa
100 g Le Gruyère AOP juustoa

Kinuskikastike

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Tarjoiluun 

Hedelmiä, mm. viinirypäleitä ja viikunoita

Ohje

Kuumenna uuni 150 asteeseen.

Hienonna suolakeksit hienoksi muruksi. Sulata voi kattilassa tai mikrossa ja lisää keksimurun sekaan. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan (20 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat voilla. Painele keksimuru kevyesti vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille.

Täytettä varten laita kulhoon tuorejuusto, ranskankerma, kananmunat,  vehnäjauho ja hunaja. Vatkaa sekaisin sähkövatkaimella. Raasta juusto ja lisää raaste täytteen joukkoon, kääntele sekaisin kaapimella.

Kaada täyte pohjan päälle ja paista kakkua uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Avaa uuninluukku ja laita uuni pois päältä. Sulje hetken päästä uunin luukku ja anna kakun olla uunissa vielä noin tunti. Jäähdytä kakku tämän jälkeen jääkaappikylmäksi. 

Valmista kinuskikastike. Laita kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri ja keitä miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia. Varo keittämästä liikaa, ettei kastikkeesta tule liian jämäkkää. 

Tarjoile kakku lämpimän kinuskikastikkeen ja hedelmien kera. 

Kommentit

Voisit tykätä myös näistä: