Väinön valkosuklaa-tervakakku

Pääsin viime maanantaina Tammer-Tukun pr-päivässä maistelemaan Arto Rastaan tekemää tervajäätelöä ja sain samalla vinkit, kuinka tervasiirappia voi itse valmistaa. Ajatus jäi muhimaan mieleeni, eikä siinä montaa päivää mennyt, kun oli jo testattava mitä itse saisin aikaiseksi tervasiirapista. Instagramia seuraavat näkivätkin jo ettei ensimmäinen yritelmä mennyt ihan nappiin, mutta makuun kiilteen uppoaminen ei vaikuttanut ja kakku saikin kovasti kehuja sitä maistaneilta.

Tervasiirapin saa itse valmistettua helposti sulattamalla tervaleijonia kuumaan veteen. Vilautin instagramissa leijona- askia, johon äitini sitten kommentoi, että vaarillani oli tapana nuorempana syödä usein tervaleijonia. Joten päätinkin siltä istumalta nimetä tämän kakun Väinön kakuksi. Väinön kakussa tervaan yhdistin lempeän makean valkosuklaan, joka on kiilteen ohella kakun ainoa makea elementti. Kakku ei siis ole liian makea, mikä sai myös kiitosta makuraadilta. Itse tein kakun gluteenittomista digestivekekseistä, mutta tavalliset käyvät tähän kakkuun ihan yhtä hyvin. 





Pohja

150-160 g digestive-keksiä (gluteeniton)
75 g voita

Täyte

250 g mascarponea
145-150 g valkosuklaata
3 dl vispikermaa
1 pieni vaniljatanko
3 liivatetta
1 ½ rkl maitoa

Kiille

3 askia tervaleijona pastilleja (huom. pieni aski)
1,25 dl vettä
2 liivatetta
1 rkl vettä

Valmista pohja. Hienonna keksit monitoimikoneella. Sulata voi mikrossa ja lisää keksimurun joukkoon. Sekoita ja painele keksimuru irtopohjavuokaan (20cm halkaisija). Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. 

Täytettä varten laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (vähintään 5 minuutiksi). Sulata suklaa miedolla teholla mikrossa. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet talteen veitsenkärjellä. Notkista mascarpone kulhossa ja lisää joukkoon sula suklaa ja vaniljan siemenet.  Kuumenna maitotilkka ja lisää liivatteet maitoon. Lisää liivateseos mascarpone-suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää kaapimella varovasti nostellen täytteen joukkoon. Kaada täyte keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa parisen tuntia ennen kiilteen lisäämistä.

Valmista kiille. Laita vesi ja pastillit kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä kunnes pastillit ovat sulaneet kokonaan. Anna siirapin jäähtyä kunnolla. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Lämmitä vesitilkka ja sulata liivatteet siihen. Kaada liivateseos tervasiirapin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada kiille täytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti/yön yli. 

Kakun voit tarjoilla sellaisenaan tai koristella mm. valkosuklaalla ja marengeilla. 

Vinkki! Halutessasi kakun reunasta tasaisen kannattaa käyttää reunakalvoa. 

Kommentit

Voisit tykätä myös näistä: