Omena-kaneli Aleksanterit

Yksi suosikki leivonnaisistani on Aleksanterinleivos. Nämä vaaleanpunaisella kuorrutuksella päällystetyt herkut houkuttelivat jo lapsena, kun äidin kanssa poikettiin kahvilassa. Monta kertaa tuli siis valittua kyseinen leivos, eikä viehätys ole poistunut mihinkään näin aikuisiällä. Kahviloissa ei ole tullut kuitenkaan näin aikuisiällä Aleksanterinleivoksia syötyä, mutta toisinaan olen leiponut niitä itse.

Nyt joulua vasten päätin tuunata tämän klassikon hieman jouluisempaan suuntaan ja kyllä vain on yhtä hyvää myös kanelilla ja glögillä maustettuna. Nämä postaukset ovat kiireiden keskellä jääneet luonnoksiin enkä enää muistanut millä mittasuhteilla tein tomusokerikuorrutteen, mutta uskon, että taitavina leipureina osaatte sen varmasti tehdä ilman tarkkoja mittoja. 

Wikipedia muuten tiesi kertoa, että leivosta on valmistettu 1800-luvun alusta lähtien ja nimensä se on saanut Venäjän keisari Aleksanteri I:n mukaan. 






Pohja

250 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl kanelia
5 dl erikoisvehnäjauhoja

Täyte

200 g omena-kanelimarmeladia

Kuorrute

tomusokeria
glögiä
punaista pastaväriä

valkosuklaata

Ohje

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmuna. Lisää lopuksi joukkoon vehnäjauhot ja kaneli ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperille tasaiseksi ohuehkoksi levyksi. Jaa veitsellä puoliksi. Voit myös jakaa taikinan kahdelle pellille tehden levyistä samankokoiset. Paista pohjaa uunin keskitasolla n. 10-15 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä. 

Levitä toisen jäähtyneen pohjan päälle omena-kanelimarmeladia ja nosta toinen pohja päälle kanneksi. Tee tomusokerista ja glögistä kuorrute. Värjää kuorrute punaiseksi tipalla pastaväriä ja levitä pohjan päälle. Sulata valkosuklaata ja tee raitoja kuorrutteeseen. Kuvioi esim. coctailtikulle vetämällä tikkua raitoja vasten. 


Kommentit

Voisit tykätä myös näistä: