Sipsipavlova

Joskus inspiraatio omiin leivonnaisiin tulee ehkä hieman eriskummallisista lähteistä, mutta se ei missään nimessä ole huono asia. Kun inspiraation saa mistä vain, ei jämähdä aina samojen leivonnaisten äärelle ja saattaa keksiä ihan huikeita juttuja. Olen aika peloton kokeilemaan kaikkea tietämättä, että miltä lopputulos tulee maistumaan, mutta tähän mennessä aavistus on osunut enemmän kuin kerran oikeaan. 

Jos satutte seuraamaan Savusuolaa-blogin pitäjää Janicaa Instagramissa (@janicabee) tiedätte hänen intohimonsa sipsejä kohtaan. Tämä sipsirakkaus taas innoitti minut yhdistämään sipsit osaksi jälkiruokaa...koska, no miks ei? 

Paras hetki tietysti tehdä sipsijälkiruoka on, kun olet menossa kylään inspiraation lähteen luo. Pääsin eilen Janican pöytään syömään rapuja ja maistelemaan viinejä ja tapani mukaan en voinut vastustaa kiusausta viedä mukanani jälkiruoka. 

Ja kun illan päätteeksi luet Janican kirjoittaman kommentin, joka menee näin "Taivaassa on erityisen ihana paikka ihmisille, jotka leipovat sinulle elämäsi huonoimpina päivinä sipsikakun" tietää osuneensa sipsipavlovallaan oikeaan. 

Kun leivon, niin haluan aina ilahduttaa leivonnaisillani muita ja nyt onnistuin. Kun kotona mies vielä maistoi pavlovaa ja päätyi syömään loput mitä jäljelle oli jäänyt, niin en olisi voinut enää onnellisempi olla. Tämä hassulta kuulostanut päähänpisto olikin parasta vähään aikaan. 

Ja jotta sinäkin pääset testaamaan tämän nerokkaaksikin mainitun jälkiruoan niin ohjetta olkaa hyvä! Marenkipohjan voi valmistaa jo edellisenä päivänä (voi säilyttää huoneenlämmössä) ja täyttää hieman ennen tarjoilua, jotta marenki säilyttää rapeutensa. Täytteissä ei ole tarkkoja määriä, joten voit laittaa överiksi jos haluat tai laittaa esim. hillitymmin kinuskia... ihan mikä tuntuu siinä hetkessä sopivalta. 






Marenkipohja

4 valkuaista
2½ dl sokeria (Siro hienosokeri)
2 tl maissitärkkelystä
1 tl limen tai sitruunan mehua
1 Daim-patukka

Täyte

2 dl vispikermaa
1 prk vaniljarahkaa (Valio)
1 rkl tomusokeria

Karamellisoitua kondensoitua maitoa = kinuski
vadelmia
Daim-patukka
tavallisia suolattuja sipsejä (Estrella Artisan sea salt)

Ohje

Kuumenna uuni 120 asteeseen.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää puolet sokerista pikkuhiljaa valkuaisten joukkoon samalla vatkaten. Lisää maissitärkkelys lopun sokerin joukkoon ja lisää loppu sokeri pikkuhiljaa vaahdon joukkoon. Vatkaa marenki kiiltäväksi ja paksuksi. Valmis marenki jättää pintaan teräviä piikkejä. Lisää lopuksi varovasti käännellen limen mehu ja pieneksi pilkottu Daim-patukka. 

Levitä pellille leivinpaperi ja tee marengista ympyrä leivinpaperin päälle. Voit jättää keskustan hieman matalammaksi, jolloin saat sen helposti täytettyä.

Paista pavlovaa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

Täytettä varten vatkaa vispikerma ja lisää joukkoon rahka ja tomusokeri. 

Levitä kinuskia marenkipohjan päälle (itse käytin noin kolmasosan purkista) ja ripottele päälle vadelmia. Levitä päälle kerma-rahkaseos ja ripottele päälle hienonnettua Daimia ja sipsejä. Valmista! Ja sitten tarvitset enää vain kasan kavereita pöydän ääreen. 






Kommentit

Voisit tykätä myös näistä: