Omena-kinuskipulla

To do-listalla on hyvin pitkään ollut tuoda blogiin amerikkalaistyyppinen vuoassa tehtävä pulla. Tällä viikolla kyselin Instagramissa, että mikä herkku sopisi pariksi ostamalleni uudelle lautaselle ja äitini ehdotti jotain omenaista. Siitä lähti idea yhdistää nämä kaksi toisiinsa ja syntyi ihan taivaallisen hyvä omena-kinuskipulla. Pullan siis aateloin vielä suolaisella kinuskikuorrutteella, jonka ohjeen olen löytänyt Makeaa- blogista. Olen kyseistä kuorrutetta ehtinyt jo kokeilla muutamiin eri leivonnaisiin ja tämä omena-kinuskipulla on niistä ehdottomasti herkullisin.

Jos olette blogiani lukeneet, tiedätte, että mieheni on ankarin kriitikkoni, mitä tekemiini leivonnaisiin tulee. Tykkäänkin maistattaa aina hänellä kaikki uudet kokeilut, koska tiedän saavani arvokasta ja rehellistä palautetta. Jo ensimmäisen suupalan jälkeen mieheni totesi, että nyt ollaan asian ytimessä ja että mitään ei tarvitse muuttaa. Annoin omena-kinuskipullasta maistiaisia myös toisaalle ja sielläkin kaikki oli kadonnut viimeistä murua myöden. 

Omena-kinuskipullassa yhdistyy ehkä maailman helpoin pullataikina, jossa on pieni erikoisuus ja ihana kanelinen täyte omenoineen. Kaiken tosiaan kruunaa vielä suolainen kinuski. Ehkäpä lakkaan sitten jaarittelemasta, jotta pääsette tekin kokeilemaan. 







Omena-kinuskipulla

Taikina

2,5 dl vettä (noin 42 asteinen)

1 dl rypsiöljyä

1 dl sokeria

1 tl kardemummaa

½ tl suolaa

1 dl kaurahiutaleita

5 dl vehnäjauhoja (erikoisvehnäjauho)

1 ps kuivahiivaa


Täyte

2 isoa omenaa

nokare voita

½ dl fariinisokeria

2 tl kanelia (ceylon)

+

75 g voita huoneenlämpöisenä

1½ dl fariinisokeria

kanelia (ceylon)


Voiteluun 

kananmuna

fariinisokeria


Kuorrute

25 g voita

½ dl fariinisokeria

0,25 dl kuohukermaa

1 dl tomusokeria

ripaus suolaa


Ohje

Laita kulhoon kaikki taikinan ainekset ja sekoita sekaisin kaapimella. Vaivaa tämän jälkeen muutamia minuutteja käsin tai anna yleiskoneen tehdä työ puolestasi. Taikina saa olla hyvin pehmoista, joten älä lisää liikaa jauhoja, mikäli vaivaat käsin ja tuntuu, että taikina tarraa käsiin. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunti.

Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Sulata pannulla nokare voita, lisää joukkoon omenat, fariinisokeri ja kaneli. Anna omenaoiden pehmetä pannulla muutama minuutti. 

Ota taikina vuoasta ja vaivaa hetki jauhotetulla alustalla. Kauli tämän jälkeen levyksi. Voitele levy kauttaaltaan voilla. Ripottele päälle fariinisokeri, hieman kanelia ja lopuksi omenat pannulta. Kääri rullaksi pitkältä sivulta. Leikkaa rulla noin 3-4 cm paksuisiksi paloiksi. Vuoraa vuoka (noin 20x30) leivinpaperilla ja asettele palat vuokaan niin että väliin jää kohoamisvaraa. Mikäli paloja jää, voit paistaa ne yksittäisinä esim. muffinivuuissa.

Kohota pullaa liinan alla noin puoli tuntia. Voitele kohonnut pulla kananmunalla ja ripottele päälle vielä hieman fariinisokeria. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä.

Lopuksi valmista kuorrute. Laita kattilaan voi, fariinisokeri ja kuohukerma. Kuumenna niin, että voi ja sokeri sulavat kokonaan. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon tomusokeri ja suola ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Kaada kuorrute pullan päälle. Halutessasi voit vielä ripotella päälle hieman sormisuolaa. 


Kommentit

Voisit tykätä myös näistä: