Tiramisukakku (gluteeniton)

Katsoin joulun aikaan Koko Britannia leipoo joulujaksoja, jonka perään ryhdyin katsomaan sarjan 5. tuotantokautta, jota en ollut vielä nähnyt. Siellä eräässä teknisessä tehtävässä kilpailijat saivat tehtäväkseen tehdä tiramisukakun, josta inspiroituneena halusin itsekin tehdä vastaavan. 

Ohjelmassa esiintynyttä alkuperäistä reseptiä taikka mitään muutakaan reseptiä ei ollut käytössä, joten sovelsin kakun ihan päästäni ja siitä tulikin varsin kelpo. Tykästyin itse ensin toki ulkonäköön, mutta myös maku vakuutti syöjänsä... kaikki kakkua syöneet. Ystäväni tokaisi, että kakusta tuli hänen mieleensä hänen entisaikojen suosikki Viennetta-jäätelökakku, jota ilmeisesti myös joskus on ollut tiramisun makuisena. 

Meillä on 50cm leveä uuni, joten kääretorttupohja on mitoitettu sen kokoiselle pellille, jos on leveämpi uuni, pohjasta tulee toki ohuempi tai sitten voit hyödyntää omaa hyväksi todettua kääretorttupohjaa. Täytteeseen käytin itse 3 dl kermaa ja 350g mascarponea, koska kaapissa oli purkinjämiä, jotka halusin käyttää pois. Täytettä jäi kuitenkin hieman yli, joten riippuen kuinka paksulti täytettä käyttää kerroksiin, niin riittänee vähempikin määrä. Tämän vuoksi täytteessä on vähän valinnanvaraa. 

Kakku oli parhaimmillaan pari päivää sen teosta, kun pohja oli kunnolla kostunut. Kostukkeen määrä voi tuntua paljolta pieneen kakkuun, mutta pohja vaatii sen, joten tämän kakun kanssa saa ihan luvan kanssa lotrata. 







Tiramisukakku (gluteeniton)

pohja

4 kananmunaa

1,5 dl sokeria

1,5 dl perunajauhoja

0,5 dl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria


täyte

2-3 dl vispikermaa

250g-350 g mascarponea

tomusokeria

vaniljajauhetta/vaniljasokeria


kostutukseen

3 dl kahvia

0,5 dl amarettoa (Disaronno)


päälle

kaakaojauhetta, (suklaakoristeita tummasta suklaasta)


Ohje

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kaikki kuivat aineet ja siivilöi vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti taikina tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratun pellin päälle ja paista uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. 

Kumoa paistunut pohja pöydälle toisen leivinpaperin päälle ja poista pohjasta uunissa ollut leivinpaperi (jos paperi ei meinaa lähteä nätisti, voit kostuttaa sitä päältä kevyesti kylmällä vedellä). Anna pohjan jäähtyä.

Vatkaa täytettä varten vispikerma ja yhdistä siihen mascarpone, hieman tomusokeria ja vaniljaa (maistamalla tiedät itsellesi sopivan tomusokerin määrän). Vatkaa hetki, jotta seos hieman jämäköityy ja sopii pursotettavaksi. Laita täyte pursotinpussiin, jossa tähtitylla.

Siisti kääretorttupohjan reunat ja jaa pohja neljään osaan. Laita yksi pohjista tarjoilulautaselle ja kostuta  reilusti jäähtyneen kahvin ja amareton yhdistelmällä. Laita pohjan päälle mascarponetäytettä ja jatka näin kerros kerrokselta niin, että päällimmäisenä on pursotettuna mascarponekerros. Välikerroksien ei tarvitse olla niin kauniisti pursotettuna kuin päällimmäinen. Sihtaa päälle vielä reilusti kaakaojauhetta. Halutessasi voit vielä tehdä päälle suklaakoristeita tummasta suklaasta. Anna kakun tekeytyä seuraavaan päivää. 



Kommentit

  1. Miten nuo suklaakoristukset On tehty? 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Koitin temperoida suklaan ja tehdä siitä asetaattikalvon avulla sellaisia kierteitä, mutta en saanut ihan haluamaani lopputulosta, joten niistä tuli tuollaisia hieman käyriä suikaleita. Levitin suklaa siis suoralle kalvolle, tein raot kuvioraapalla ja kiersin kalvon rullalle.

      Poista

Lähetä kommentti

Voisit tykätä myös näistä: