Siirry pääsisältöön

Täydellinen gluteeniton kakkupohja

Täydellinen gluteeniton kakkupohja... Onko sellaista edes olemassa? Tuskailin pitkään gluteenittoman kakkupohjan kanssa. Onnistuin kyllä saamaan 0,7 ohjeella ja perunajauhoilla hyvän pohjan, mutta se oli käyttööni aivan liian höttöinen ja kreemiä levittäessä meni varmasti hermot, kun kakku mureni ja kreemi oli lopulta aina pelkkää muruista mössöä. Moni gluteeniton ohje joita selailin, sisälsivät vaikka ja mitä, joten niiden tekeminen ei lähtökohtaisesti innostanut, koska halusin, että pohja olisi helppo ja vaivaton tehdä ilman, että raaka-aineita olisi 20. 

Kokeilin ja kokeilin ja päädyin yleensä saamaan pohjan, joka uunista tullessaan näytti oikeinkin hyvältä, mutta lässähti keskeltä heti, jolloin pohjasta oli enää puolet käyttökelpoista. Mutta kokeilut tuottivat lopulta tulosta ja sen jälkeen pohjat ovat aina onnistuneet. 

En yleensä paljasta tällaisia salaisuuksia, joita käytän tilauskakkujeni teossa, mutta koska itse tuskailin pitkään asian kanssa, niin toivon, että tästä gluteenittoman kakkupohjan ohjeesta voisi olla hyötyä myös jollekin toiselle. Kakun kokoa voi toki muuttaa, mutta tässä ohje kuudella munalla tehtynä. Itse käytän paistamisessa PME.n alumiisia vuokia, joilla saa kauniin tasaisen paistotuloksen. Kakkupohja kannattaa tehdä aina täyttöä edeltävänä päivänä ja säilyttää jääkaapissa, jolloin sen täyttö ja kuoruttaminen on helpompaa. Gluteeniton kakkupohja

6 kananmunaa (M-koko)

0,7x kananmunien paino= sokerin määrä

0,8x kananmunien paino= gluteenittoman jauhon määrä, käytössä Semperin fin mix, ilman vehnätärkkelystä

1 tl leivinjauhetta

1 tl psylliumia

1 tl vaniljasokeria

100 g voita

1 dl maitoa


Ohje

Kuumenna uuni 160 asteeseen. 

Sulata voi ja jätä jäähtymään.

Laita kulho vaa´an päälle ja riko kulhoon kananmunat. Näin saat kananmunien painon. Kerro kananmunien paino 0,7, jolloin saat sokerin määrän. Lisää sokeri kananmunien joukkoon ja vatkaa seos kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. 

Kerro nyt kananmunien paino 0,8, jolloin saat jauhojen määrän. Mittaa jauhot kulhoon ja lisää joukkoon leivinjauhe, psyllium ja vaniljasokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi puolet vaahdon joukkoon. Kääntele varovasti kaapimella vaahdon joukkoon. 

Lisää maito voin joukkoon ja lisää seos taikinaan. Kääntele taas varovasti muutaman kerran kaapimella ja siivilöi loput jauhoista joukkoon. Kääntele taikina varovasti kokonaan sekaisin ja kaada voideltuun (23cm) vuokaan, jossa pohjalla leivinpaperi.

Paista uunin alatasolla 45 minuuttia. Kokeile vielä tikulla, että pohja on varmasti kypsä. Nosta vuoka uunista ja säikäytä kakku tipauttamalla se tasolle noin 15-20 cm korkeudelta. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa tämän jälkeen ritilän päälle jäähtymään.

Laita jäähtynyt pohja kelmuun ja jääkaappiin. Ota käyttöön seuraavana päivä, jolloin leikkaaminen ja täyttäminen sujuu paremmin, kun pohja on hieman tiivistynyt, eikä murene käsiin. 

Kommentit