Suklainen lumipallokakku

Testailin viikonloppuna uusia juttuja ja hyödynsin silikonimuotteja hyydytettävän kakun teossa. Vein kakun maanantaina työkavereille näytille sekä maisteltavaksi ja kakku sai niin hyvän vastaanoton, että täytyi monien pyyntöön vastata ja kirjoittaa ohje tänne talteen. Puolipalloista tuli kakkuun lumipalloja ja kakusta tuli sen myötä hyvin jouluinen tunnelma. Vaikka kakku sisältää paljon suklaata, on se silti kepeä. Itse en ole koskaan ollut hyydytettävien keksipohjaisten kakkujen ystävä, vaikka niitä usein teenkin ja tämän vuoksi teen mieluummin aina pohjalle mutakakun, varsinkin jos päällekin tulee jotain suklaista. 

Käytän muuten itse aina nykyään leivonnassa Brunbergin laktoositonta tummaa suklaata. Se maistuu hyvälle ja sen ansiosta suklaisistakin leivonnaisista saa tehtyä laktoosittomia. Tässä kakussa on tosin myös valkosuklaata, joten täysin laktoositon tämä versio ei ole. Kakun saa tehtyä helposti myös gluteenittomana, niin kuin oma versioni oli. 





Mutakakku

150 g voita
150 g tummaa suklaata
3 kananmunaa (M-koko)
1½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja TAI 1dl tattarijauhoja ja 1 dl kaurajauhoja
2 rkl kaakaojauhoa
1 tl leivinjauhetta

Appelsiini-suklaamousse

400 g appelsiinituorejuustoa
4 dl vispikermaa
300 g tummaa suklaata
½-1 dl tomusokeria
4 liivatetta
3 rkl maitoa

Valkosuklaamousse

200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
150 g valkosuklaata
½ dl tomusokeria
2 liivatetta
1 rkl maitoa

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Sulata voi mikrossa ja lisää joukkoon suklaa paloina ja anna sulaa voin joukkoon. Lisää joukkoon kananmunat ja sokeri sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan (24cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Laita taikina vuokaan ja paista mutakakkua uunin keskitasolla 12 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä täysin ennen moussen lisäämistä.

Appelsiini-suklaamoussea varten laita ensin liivatteet likoamaan kylmään veteeen. Notkista tuorejuusto kulhossa ja sekoita joukkoon tomusokeri. Sulata suklaa varovasti mikrossa. Vatkaa kermavaahto vaahdoksi. Kuumenna maito esim. lasissa mikrossa ja sulata lionneet liivatteet kuumaan maitoon. Lisää sula suklaa ja liivateneste tuorejuuston joukkoon ja vispaa nopeasti käsin vispilällä sekaisin. Lisää joukkoon vaahdotettu kerma vähän kerrallaan. Lisää mousse jäähtyneen mutakakkupohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään. 

Valmista tämän jälkeen valkosuklaamousse samoin kuin valmistit appelsiini-suklaamoussen. Laita valkosuklaamousse silikonisiin kupolivuokiin ja laita hyytymään pakkaseen tunniksi. Tämän jälkeen saat puolipallot hyvin irti muotista ja kakun päälle. Mikäli käytössäsi ei ole silikonimuotteja, voit laittaa kakun päälle tasaisen kerroksen valkosuklaamoussea.

Voit viimeistellä kakun pinnan valkosuklaasprayllä heti, kun olet laittanut jäiset valkosuklaamoussepuolikkaat kakun päälle, jos kaapista spraytä löytyy. Sillä saa aikaan kauniin lumisen pinnan kakkuun. 

Kommentit

Voisit tykätä myös näistä: