Överit omenadonitsit

Söin perjantaina Ranteita myöjen taikinasa blogin takana hääräävän Marikan tekemään omenacrublekakkua ja totesin, etten itse ole vielä tehnyt ainuttakaan omenapiirakkaa taikka muutakaan leivonnaista omenista. Päätin viikonloppuna korjata tämän ja tein omenadonitseja, joihin lisäilin sitten vähän sitä ja tätä ja päädyinkin sitten syömään ehkäpä maailman parhaat omenadonitsit tai ainakin ne olivat övereimmät. Donitsit maistuvat kyllä ihan sellaisenaan, mutta tuunattuina maku nousi taivaisiin. Kannattaa kokeilla!





6 kpl

1 isohko omena tai 2-3 pientä
2 kananmunaa
½ dl fariinisokeria
75g ruskistettua voita
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Mascarponevaahto

1 dl vispikermaa
n. 65g mascarponea
1 rkl tomusokeria
ripaus kanelia

Suolattu kinuski

1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1 ml suolaa

Lisäksi ruohittua Daim-patukkaa

Laita uuni kuumenemaa 175 asteeseen.

Pilko omenat pieniksi paloiksi. Ruskista voi eli kuumenna kattilassa niin kauan, että voi muuttaa värinsä ruskeaksi ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä. Varo kuitenkin ettet polta voita. Vaahdota keskenään kananmunat ja sokeri.  Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja voi. Sekoita kaapimella tasaiseksi. Lisää lopuksi joukkoon omenanpalaset ja kääntele varovasti joukkoon. 

Täytä kuusi donitsipellin koloa taikinalla (mikäli käytössä metallinen vuoka niin muista voidella kolot hyvin) ja paista uunissa alatasolla noin 20 minuuttia. Kypsyys kannattaa testata tikulla.

Anna donitsien jäähtyä hetki ja kumoa pois pelliltä. Jäähdytä kokonaan. Tällä välin voit tehdä lisukkeet.

Mascarponevaahtoa varten vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää joukkoon muut aineet. Laita vaahto pursotinpussiin mikäli haluat pursottaa, mutta voit myös lusikoida vaahdon donitsien päälle. 

Kinuskia varten laita kuohukerma ja fariinisokeri mikron kestävään kulhoon ja kuumenna mikrossa 800W teholla 2 minuuttia. Sekoita välillä ja kuumenna vielä toiset 2 minuuttia. Lisää joukkoon suola ja anna jäähtyä. Kinuskia jää yli, mutta se on niin hyvää, että lopun voi lusikoida vaikka suoraan suuhun, jos ei muuta keksi.

Pursota donitsien päälle mascarponevaahto, lisää reilusti kinuskia ja rouhi päälle vielä Daimia. Ja nauti!

Kommentit

Lähetä kommentti

Voisit tykätä myös näistä: