Siirry pääsisältöön

Ahvenanmaan pannukakku (gluteeniton, maidoton)

Hyvää alkanutta vuotta 2018! Ovatko vuoden ensimmäiset päivät kohdelleet sinua hyvin? Itse olen vähän keräillyt itseäni ja pitänyt vapaata keittiöstä. Toki olen leiponut ja ideoinut uusia reseptejä, mutta toteutuksen kanssa en ole pitänyt niin kiirettä. Eikä niitä uusia ideoitakaan nyt ole tullut ihan saavista kaataen. Pitää ottaa aina vähän luovaa taukoa, jotta voisi taas synnyttää jotain uutta. 

Jostain pienestä ne ideat sitten aina yllättäen tulevat. Sain toiveen tehdä jotain yhteen suorakulmaiseen vuokaan, jotain mikä sopisi myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle ja jossain keskutelun lomassa pilkahti pannukakun mahdollisuus. Tästä otin kopin ja lähdin miettimään pannukakun tekoa. Ja joulu vielä mielessäni tulin ajatelleeksi Ahvenanmaan pannukakkua, joka perinteisesti tehdään joko riisi- tai mannapuurosta. Tästä syntyi resepti, joka ensimmäisellä kerralla onnistui niin hyvin, että voin teillekin ohjeen jakaa. 

Tässä ohjeessa riisipuuro on tehty kookosmaitoon ja olen huomannut, että kookos on hyvin mielipiteitä jakava raaka-aine. Kookosta joko rakastaa (niin kuin minä) tai sitten inhoaa. Mutta jopa meillä lapset söivät tätä hyvällä halulla, vaikkeivat tykkää kookoksen mausta. Ehkä riittävä kerros mansikkahilloa ja kermavaahtoa peitti kookoksen maun. Itse olen kyllä sitä mieltä, että kookoksen maku tässä on hyvin hyvin mieto. Ja toki jos pannukakun ei tarvitse olla maidoton niin tämän voi tehdä ihan normaaliin maitoon keitetystä riisipuurosta. Ja vaihtamalla sokerin esim. kookossokeriin ja käyttämällä aitoa vaniljajauhetta, saat tästä jopa ihan terveellisenkin herkun. 

Riisipuuron voi ohjeen mukaan tehdä parilla tavalla riippuen käytössäsi olevista keittiötyövälineistä. Siksi ohje on kahdessa muodossa. Riisipuuroa jää määrästä yli eli siitä saa helposti kaksikin pannukakkua ja lopun toki voi syödä sellaisenaan sokerin ja kanelin kanssa. Riisipuuro kattilassa 

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 tkl kookosmaitoa
6 dl kookosjuomaa (Alpro tai vastaava)
½ tl suolaa

Riisipuuro Tupperwaren pikakeittimessä

2,5 dl puuroriisiä
1 tkl kookosmaitoa
6 dl kookosjuomaa (Alpro tai vastaava)
½ tl suolaa

Pannukakku

3 dl puuroa
4 kananmunaa
½ sokeria
1 dl perunajauhoja
½ dl kookosjauhoja
½ dl tattarijauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Valmista ensin puuro. Imeytä kattilassa kiehuva vesi riiseihin ja lisää maito. Kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä kunnes puuro on valmista. Muista sekoittaa riittävän usein. Lisää lopuksi suola.

Itselläni on käytössä Tupperwaren pikakeitin, jolla riisipuuron tekeminen on äärettömän helppoa, koska sitä ei tarvitse vahtia, se ei kiehu yli eikä pala pohjaan. Tällöin riisi huuhdellaan hyvin ja laitetään nesteen kanssa keittimeen. Kypsennetään mikrossa 800 watilla 20 minuuttia, jonka jälkeen paineentasaus n. 10-15 minuuttia, jonka jälkeen puuro on valmis. Lopuksi lisätään suola.

Puuron valmistuttua ja hieman jäähdyttyä voit tehdä pannukakun. Ota puurosta 3 dl kulhoon ja lisää joukkoon muut aineet. Sekoita tasaiseksi ja laita vuokaan (n. 25*30cm). Paista uunissa kiertoilmalla 200 asteessa (normaali uuni 220  asteessa) 30 minuuttia. 

Nauti hillon ja kermavaahdon kera. Kommentit