Banoffee 2.0

Banoffee on meille monille hyvin tuttu jälkiruoka ja sitä olen itsekin tehnyt monen monta kertaa, joko ihan perinteiseen tyyliin tai varioiden. Perinteiseen banoffeeseen tulee keksipohja, banaania, kinuskia ja koko komeus kuorrutetaan vielä kermavaahdolla. Varsin makea piiras siis kyseessä. Banoffeen juuret juontavat 1970-luvun Iso-Britanniaan, jossa erään ravintolan omistajat keksivät tämän suosituksi tulleen piiraan. 

Oma reseptini on saanut inspiraationsa MasterChef Australian jaksosta, jossa kilpailijoiden piti painetestissä tehdä Deniz Karacan kakku, jonka maut olivat hyvin samoja kuin mitä perinteinen banoffee pitää sisällään. Tämä kakku tai piiras, jonka nimesin banoffee 2.0 on siis monen inspiraation summa.

Koristeluun antoi inspiraationsa Ferrandin kokkikoulun opettaja, joka demosi meille sokerikoristeiden tekoa. Olihan niitä sitten pakko kokeilla kotona, joskin kotioloissa koristeiden tekeminen on hieman hankalaa, kun ei omista esim. lämpölamppua, jonka alla sokeria tulisi helpommin työstettyä. Mutta olihan koristeiden teko varsin hauskaa ja jonkinlaisia kierteitä sain aikaiseksi.

Koristelusta halusin tehdä yksinkertaisen ja näyttävän, koska tämä ohje on kunnianosoitukseni Kotiliedelle, joka täyttää tänä vuonna 95-vuotta. Kotiliesi on ensimmäinen Suomessa julkaistu naistenlehti ja jatkaa edelleen ylväänä kulkuaan suosittuna lehtenä, joka tekee aikuisen naisen arjesta juhlaa. Itselläni oli ilo päästä syyskuussa osaksi lehden historiaa verkon puolelle yhdessä muutamien muiden ruokabloggaajien kanssa. Meidät blogeineen löydät helposti nykyään täältä. Vierailemalla blogeissa löydät muitakin Kotiliesi95- ohjeita. Mutta tässä siis omani... Banoffee 2.0





Pohja

150 g kandisokerikeksejä
50 g suolapähkinöitä
25 g voita

Kinuskimousse

2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl karamellisoitua kondensoitua maitoa (= kinuski)
2 liivatetta
1 rkl maitoa

Täytteet

2-3 banaania
2 passionhedelmää

Suklaakuorrute

2 liivatetta
150 g kuohukermaa
7 g glukoosisiirappia
150 g tummaa suklaata (väh. 50%)
15 g rypsiöljyä


Valmista ensin pohja. Hienonna keksit ja pähkinät esim. monitoimikoneessa hienoksi muruksi. Lisää joukkoon sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi. Laita muru vuoan (halkaisija 20cm) pohjalle tasaisesti. Laita pohja jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet täytteet.

Viipaloi banaanit ja ota passionhedelmistä hedelmäliha irti ja laita sivuun odottamaan.

Valmista kinuskimousse. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kinuski ja tuorejuusto keskenään. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lämmitä maito ja sulata liivatteet maitoon. Kaada liivateneste tuorejuuston joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä lopuksi joukkoon kaapimella vaahdotettu kerma.

Asettele banaaniviipaleet keksipohjan päälle ja passionhedelmä banaaniviipaleiden päälle. 


Laita hedelmien päälle kinuskimousse. Laita vuoka pakkaseen vähintään kahdeksi tunniksi, jotta täyte ehtii jähmettyä.

Valmista sitten suklaakuorrute.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan kuohukerma ja glukoosisiirappi. Rouhi suklaa pieneksi ja mittaa öljy valmiiksi. Kiehauta kerma ja siirappi ja lisää joukkoon suklaa. Kun suklaa on sulanut kokonaan, lisää joukkoon liivatteet ja öljy. Sekoita ja anna jäähtyä n.35 asteiseksi.

Tämän jälkeen voit ottaa kakun pakkasesta, irrottaa vuuastaan ja asetella ritilän päälle taikka pienemmän vuuan päälle ja valuttaa suklaakuorrutteen kakun päälle.

Kakun voit koristella esim. macaronsseilla ja erilaisilla kultaisilla koristeilla. 


Kommentit

Voisit tykätä myös näistä: