Sitruuna-marenkipiiras

Tiedättekö, kun joskus tekee jotain ja sitten ei tule kirjoittaneeksi ohjetta ylös? Seuraavalla kerralla joutuukin sitten ihan tosissaan miettimään, että mitähän kaikkia raaka-aineita sitä tuli käytettyä ja paljonko. Itselleni käy näin valitettavan usein. Olen niin innoissani kokeilemassa kaikkea, ettei siinä tule sitten kirjoittaneeksi ohjeita ylös. Kesällä tein sitruuna-marenkipiirakkaa, jonka ohjetta en tietenkään kirjannut ylös. Viime viikolla minua sitten pyydettiin valmistamaan kyseistä piirakkaa eräisiin juhliin. Hieman jouduin ensin miettimään, että kuinkahan piiraan ekalla kerralla valmistin, mutta onneksi raaka-aineita ei ole kovin montaa, joten sain toistettua piiraan ongelmitta. Ja nyt kirjaan ohjeen tänne blogiin... erityisesti itseäni varten. Ei tarvitse sitten taas ensi kerralla pähkäillä.






Pohja

200 g digestiveä
100 g voita

Täyte
6 kananmunan keltuaista
2 prk kondensoitua maitoa
2 sitruunan mehu ja kuori

Marenki

3 valkuaista
2½ dl sokeria
1 dl vettä

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Pohjaa varten hienonna keksit monitoimikoneella. Lisää joukkoon mikrossa sulatettu voi ja sekoita. Painele keksimuru vuoan ( 24 cm halkaisija ja irtopohjainen) pohjalle ja hieman myös reunoille.

Sekoita keskenään kaikki täytteen ainekset vispilällä ja lisää pohjan päälle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.

Anna piirakan jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa seuraavaan päivään, jonka jälkeen voidaan valmistaa piirakan päälle marenki.

Valmista marenki. Laita kattilaan vesi ja sokeri ja lämmitä seos 121 asteiseksi. Vatkaa samaan aikaan yleiskoneella valkuaiset vaahdoksi. Lisää kuuma neste ohuena nauhana valkuaisten joukkoon koko ajan samalla vatkaten puolella teholla. Lisää nopeutta ja vatkaa marenkia, kunnes se on jäähtynyt. Lusikoi marenki pursotinpussiin ja pursota marenki haluamallasi tavalla piirakan päälle. Voit vielä tohottimella antaa kauniin värin marenkiin. 

Vinkki! Voit valmistaa ihan perinteisen marengin valkuaisista ja sokerista ja kypsentää piirakkaa uunissa niin, että marenki saa kauniin kullanruskean sävyn. 

Kommentit

Voisit tykätä myös näistä: