Vapun donitsibaari

Donitsit ovat vallanneet somekanavat. Instagramia selatessa ei voi välttyä donitseilta taikka munkeilta. Erityisesti uunissa paistettavat donitsit ovat juuri nyt sitä kuuminta hottia. Itsekin pidän niistä erityisen paljon, koska taikina on helppotekoinen ja uunissa valmistus vie alle 10 minuuttia. Donitsit saa siis hyvinkin nopeasti tarjolle, mikäli vappuna sattuu vaikka tulemaan yllätysvieraita kylään.

Donitseista voi tehdä juhlien päätähden ja koota pöydälle kaikkien aikojen donitsibaarin taikka buffeen. Minidonitsit ovat tähän tarkoitukseen oikein passelit, koska niitä voi huoletta syödä vähän enemmän. Donitsien kaveriksi pöytään sulatetaan valkoista- ja tummaasuklaata kuorrutteeksi sekä tekaistaan mikrossa helppo ja nopea suolainen kinuski. Koristeeksi erilaisia nonparelleja, strösseleitä, rouhittuja pähkinöitä ja kuivattua mansikkaa tai vadelmaa. Jokainen saa sitten kuorrutella oman makunsa mukaisia donitseja ja tehdä niistä itselleen donitsivartaan. Vapun makein osuus on valmis!









Lapset innostuivat näistä suloisista minidonitseista ja siitä, että saivat itse kuorruttaa ja koristella niitä. Donitseihin päätyikin lopulta kaikki mahdolliset kuorrutteet ja koristeet, mitä pöydästä löytyi... ja äiti seurasi perässä. 




Itse leivon omat donitsini lähes aina Emma Iivanaisen ohjeella. Varioin sitä milloin mitenkin. Tällä kertaa vaihdoin tavallisen sokerin fariinisokeriin. Ohjeella saa aikaan n. 60 kpl minidonitseja ja 12 kpl isoja. 

Donitsit

3 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
1 dl fariinisokeria
1½ dl maitoa
1 kananmuna
½ dl rypsiöljyä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita keskenään maito, kananmuna, öljy ja sokeri. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Laita taikina pursotinpussiin ja täytä donitsipellin hyvin voilla voidellut kolot puolilleen. Paista uunissa keskitasolla n. 4-5 min (isoja n. 8 min). Anna jäähtyä. 

Suolainen kinuski

1 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa
nokare voita
suolaa

Laita sokeri ja kerma mikron kestävään kulhoon ja sekoita. Laita mikroon 2 minuutiksi (800W). Sekoita ja laita vielä 2 minuutiksi. Sekoita ja lisää joukkoon nokare voita ja suolaa oman maun mukaan. Anna jäähtyä ja jähmettyä hetki ennen donitsien kuorruttamista.





Kommentit

Voisit tykätä myös näistä: