Ensi talvena tallustelen

Noin kuukausi sitten kävin pyörimässä kirpputorilla hakemassa materiaaleja erääseen käsityöprojektiin, jonka parissa tässä vapaa-aika on mennyt varsin mukavasti. Nyt on vihdoin valmista ja voin esitellä lopputuloksen teillekin. Lähdetään kuitenkin liikkeelle niistä kirpputorilta löytyneistä materiaaleista.

Tampereelta Radiokirppikseltä löysin 9€ pitkän mustan villakangastakin ja parilla eurolla erilaisia huiveja sekä flanellia olevan miesten liivin. 

Näistä lähdettiin sitten työstämään tallukkaita eli huopapohjaisia kenkiä, joita varsinkin sotien aikaan tehtiin ja käytettiin. Ensin takki ja huivit leikeltiin palasiksi päällistä ja pohjaa varten.

Tallukkaissa voi siis säädellä paksuutta ja sitä myöden lämpimyyttä kerrosten määrällä, joita vuoren ja päällisen väliin laittaa. Kun kaikki palaset oli leikattu lähdettiin tallukasta kasaamaan. Ensin päälliseen liitettiin kovikkeet kärkeen ja kantapäähän ja välivuoret harsittiin kiinni päälliseen. Tämän jälkeen vuori ja päällinen yhdistettiin, jonka jälkeen koko päällinen tikattiin, jotta kaikki osat pysyvät kiinni toisissaan. Sama tehtiin välipohjalle. Päällisen valmistuttua siihen tehdään nauhan reiät. Itse käytin perinteisiä sirkkoja.

Päällisen ja pohjan valmistuttua päästiin kokoamaan kenkää lestillä. Pohja ja kärjestä yhteen ommeltu päällinen kiinnitettiin lestiin ja pohja ommeltiin kiinni päälliseen. 

Tämän jälkeen päällisen reunat liitetään yhteen pohjaan, jonka jälkeen huopapohjallinen kiinnitetään tallukkaaseen. Näin syntyi siis ihanat huopatossut omissa käsissä, joten kyllä nyt kelpaa ensi talvena kovilla pakkasilla tallustella omissa popoissa. Eipä löydy vastaavia keltään muulta. Tallukkaita syntyi kaksi paria noin kuukaudessa. Tein siis yhden parin itselleni ja toisen meidän pikku neidille. 




Ohjeet ovat tässä varsin sekavat eikä kaikkia vaiheita ole kerrottu, mutta idean toivottavasti saitte. Tarkoitus on siis hyödyntää kaikkea vanhaa ja kierrätettyä, joten näissä yhdistyy hienosti käsityöperinne ja ympäristöystävällisyys.

Kommentit

  1. Voi että miten taidokasta, olen ihan äimänä. Siis ihanko itse teit nämä kotosalla? Mistä ihmeestä sait idean ja ohjeet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyn Näpsä-käsityökoulua, jossa nämä olivat siis tämän kevään projekti. Eli sieltä siis idea, ohjeet ja tarvittavat työvälineet. Innostuin kyllä näistä niin, että nyt tekisi mieli hommata lestejä itsellekin, jotta voisin tehdä näitä kotona.

      Poista
  2. Tosi hienot!! Kyllä teiän ens talvena kelpaa..
    Aikamoinen muodonmuutos.

    :)

    Riikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kelpaa joo, että niitä seuraavia pakkasia odotellessa. Tai katsotaan nyt pääseekö näitä jo viikonloppuna testaamaan, kun on sitä pakkasta ja lunta luvattu :)

      Poista

Lähetä kommentti

Voisit tykätä myös näistä: